Word herstelheld met deze vier tips
Gooi jij (te) snel weg? Er al eens aan gedacht om de handen uit de mouwen te steken en zelf kapotte zaken te herstellen? Wij zetten je op weg met tips van onze experts: de vrijwilligers van het Repair Café.
Lucien – nooit meer pech met wisselstukken
“Als je wisselstukken koopt op het internet, kijk dan goed naar de specificaties die de verkoper erbij zet. Geeft een website je de exacte informatie van een deeltje? Dan is die waarschijnlijk wel te vertrouwen. Daarnaast raad ik aan om voor erg goedkope toestellen geen wisselstukken te zoeken. Ze zijn ofwel onvindbaar, ofwel duurder dan een nieuw exemplaar van het voorwerp. Heel vaak geven die merken ook gewoon een nieuw toestel als er klachten zijn. Probeer dus de balans te vinden tussen wat de moeite is om te herstellen en wat niet.”
Michel – batterijen zijn de boosdoener
“Gebruik geen Roeselaars kraantjeswater in je stoomstrijkijzer. (lacht) Dat ter zijde, bij herstelling van elektronica is mijn eerste stap steeds het controleren van de batterijen. Meestal zit het probleem daar. Mensen laten batterijen, vooral in speelgoed, jarenlang zitten waardoor ze uitlopen en de contacten beschadigen. Als je ze voorzichtig verwijdert en het houdertje reinigt, werkt het toestel wellicht weer. Let op, een batterijlek kan er even goed voor zorgen dat het toestel voor de vuilbak is.”
Joris – zelfgemaakt gerief, beste gerief
“Mijn beste gereedschap is een simpele, oude plastieken kaart die ik verknip tot een punt. Het is het ideale gerief om bijvoorbeeld een haardroger mee open te krijgen. Veel toestellen zijn namelijk samengeperst en hebben geen schroeven, waardoor je iets nodig hebt dat de haakjes tussen de naden weg krijgt. Enter: de kaart.”
Marc – observeren is key
“Mijn geheim? Logisch redeneren. Ik zet een toestel voor mij en ik observeer. Heel vaak zijn er zaken die mij op een duidelijk spoor zetten, gewoon door goed te kijken. Zoek naar knikjes in de kabel, mogelijke amateuristische herstellingen van de eigenaar of een geforceerde stekker. Meestal hoef je het toestel er niet eens voor te openen.”

Meer herstelverhalen

Wijkrepair in de Sintjozefswijk

Messenslijper Marc Demeulenaere "Ik kan elk mes een nieuw leven geven"
