Ga verder naar de inhoud

Over Roeselare Repareert

Onder de koepel ‘Roeselare Repareert’ willen Stad Roeselare en Avansa MZW, samen met meerdere partners en binnen verschillende projecten, inzetten op een gedrags- en mentaliteitsverandering wat betreft het weggooien van spullen die eigenlijk nog te repareren zijn.

Roeselare Repareert

Waarom inzetten op herstellen?

Mentaliteit verandert snel. Niet zo heel lang geleden was het de normaalste zaak van de wereld om, wanneer iets defect ging, het te laten repareren. Vandaag heerst echter een wegwerpmaatschappij die een enorme druk creëert op onze planeet, en onze portemonnee!

Earth

Herstellen is beter voor het klimaat

De levenscyclus van een product begint bij het mijnen over de hele wereld. Daar worden grondstoffen en zeldzame aardmetalen uit de planeet geëxtraheerd in een energie-intensief proces. Die materialen worden getransporteerd naar fabrieken waar ze worden verwerkt, vaak met behulp van hoge temperaturen en veel energie, en veranderen in componenten zoals batterijen, kabels, printplaten en motoren. De componenten worden vervolgens getransporteerd door (fossiele brandstof aangedreven) voertuigen om in fabrieken te worden geassembleerd tot volledige apparaten, voordat ze naar consumenten over de hele wereld worden verzonden. Ieder nieuw product doorloopt deze volledige cyclus.

Wanneer je een product laat herstellen in plaats van het te vervangen, dan bespaar je het klimaat dus heel wat uitstoot en beperk je bovendien de groeiende afvalberg.

Wallet

Herstellen is goed voor je portemonnee

Deze is een no-brainer. Het herstellen van dingen bespaart je geld, want het betekent dat je geen nieuwe dingen hoeft te kopen.

Maar we willen je niet voorliegen: dit is niet altijd het geval. Vandaag zijn veel producten niet ontworpen om te worden gerepareerd en is de herstelindustrie klein geworden. Met de campagne "Recht Op Repareren" van Repair & Share proberen we hier verandering in te brengen.

Mac Fyver

Herstellen is gewoon leuk

De voldoening die je krijgt wanneer het lukt om iets te herstellen is fantastisch. Probeer eens te repareren in plaats van te vervangen en ervaar hoe het is om dat soort persoon te zijn die een apocalyps-film zou overleven. Bovendien, hoe meer je probeert te herstellen, hoe beter je erin wordt.

Wees wel gewaarschuwd, herstellen werkt verslavend! Als je al je producten thuis al gefixt hebt en er nog steeds geen genoeg van kan krijgen, dan ben jij de ideale persoon om anderen te helpen tijdens een Repair Café.