Ga verder naar de inhoud

Wijkrepair in de Sintjozefswijk

Ine Pertry 25/05/23

Het repair café van Roeselare (RC-RSL) kent een groeiend succes. Herstellen in plaats van weggooien is ook het nieuwe motto, zeker voor wie zorg wil dragen voor milieu en klimaat.

Om repair café nog dichter bij de gebruiker te brengen, wordt het nu ook op wijkniveau georganiseerd met de wijk St Jozef als proeftuin.

Intussen staat het tweede wijkrepair cafe op de agenda, komende zaterdag 27 mei van 9.00 – 11.30 u. in de sintjozefskerk. RC-RSL ondersteunt en daardoor verloop alles vlot. Maar om nog verder te verzelfstandigen heeft wijkrepair sintjozef nog meer kandidaat-herstellers nodig. Een warme oproep!

Waarmee kan je terecht in een Repair Café?

De vrijwilligersgroep van het Repair Café is redelijk veelzijdig en herstelt van kledij over klein electro, fiets tot pc/tablet of zelfs klein meubilair. Het mag alleen niet te groot of te zwaar zijn. Met een wasmachine bv. kan je er niet terecht. Ook specialistische zaken zoals het scherm van een gsm herstellen, worden overgelaten aan de professionele hersteller. Het repair café slaagt er niet altijd in om alles te herstellen, maar dan weten de mensen wat er fout was met hun toestel en kunnen ze er met een gerust hart afscheid nemen.

Wat kost dat?

Helemaal niets. Enkel als er wisselstukken aan te pas komen, moeten die vergoed worden. De herstellers van repair café zijn allemaal vrijwilligers en weigeren eender welke vergoeding, tenzij een glimlach en een gemeende dankuwel. Voor wie absoluut iets wil geven, staat er bij het onthaal een varkentje. Maar: “er is geen enkele verplichting”. Alles wat het repair café zo ontvangt, wordt opnieuw geïnvesteerd in de werking, in reserveonderdelen en gebruiksmateriaal om te herstellen.

Wijkrepair Sint Jozef is nog op zoek naar nieuwe kandidaat-herstellers!

Als je een beetje ‘goesting’ hebt om te herstellen in plaats van weg te gooien, dan is repair café een schitterende leerschool om je vaardigheden uit te breiden. De herstellers vormen een zeer gedreven groep met echte kraks maar evengoed alles-kunners. Iedereen helpt elkaar en iedereen leert van mekaar. Vier zaterdagvoormiddagen per jaar, maak je er mensen mee gelukkig en je levert een bijdrage aan zorg voor milieu en klimaat. Niet aarzelen, DOEN!

Waar kunnen ze zich melden?

Via mail: info@wijkrepairroeselare.be

of via sms: stuur ‘vrijwilliger’ naar 0494/537005.

> Meer info

Ine Pertry

Meer herstelverhalen

Messenslijper Marc Demeulenaere "Ik kan elk mes een nieuw leven geven"

Messenslijper Marc Demeulenaere "Ik kan elk mes een nieuw leven geven"

Ine Pertry - 15/05/23
Na zijn pensioen werd Roeselarenaar Marc Demeulenaere vrijwilliger in het Repair Café in Roeselare. Met een veertig jaar lange carrière op…
Teleshop Roeselare: de charmantste herstelwinkel voor multimedia en elektronica

Teleshop Roeselare: de charmantste herstelwinkel voor multimedia en elektronica

Ine Pertry - 24/04/23
In Roeselare vind je heel wat professionele herstelwinkels, maar geen enkele is zo charmant als Teleshop. Ontdek deze hotspot in de…
Gezellig herstellen in het Roeselaarse Repair Café

Gezellig herstellen in het Roeselaarse Repair Café

Ine Pertry - 10/04/23
Wie het oude postgebouw van Roeselare binnenstapt, kan zich op een uitverkoren zaterdag plots te midden van het Repair Café bevinden. De…