Ga verder naar de inhoud

Wijkrepair in de Sintjozefswijk

Ine Pertry 25/05/23

Het repair café van Roeselare (RC-RSL) kent een groeiend succes. Herstellen in plaats van weggooien is ook het nieuwe motto, zeker voor wie zorg wil dragen voor milieu en klimaat.

Om repair café nog dichter bij de gebruiker te brengen, wordt het nu ook op wijkniveau georganiseerd met de wijk St Jozef als proeftuin.

Intussen staat het tweede wijkrepair cafe op de agenda, komende zaterdag 27 mei van 9.00 – 11.30 u. in de sintjozefskerk. RC-RSL ondersteunt en daardoor verloop alles vlot. Maar om nog verder te verzelfstandigen heeft wijkrepair sintjozef nog meer kandidaat-herstellers nodig. Een warme oproep!

Waarmee kan je terecht in een Repair Café?

De vrijwilligersgroep van het Repair Café is redelijk veelzijdig en herstelt van kledij over klein electro, fiets tot pc/tablet of zelfs klein meubilair. Het mag alleen niet te groot of te zwaar zijn. Met een wasmachine bv. kan je er niet terecht. Ook specialistische zaken zoals het scherm van een gsm herstellen, worden overgelaten aan de professionele hersteller. Het repair café slaagt er niet altijd in om alles te herstellen, maar dan weten de mensen wat er fout was met hun toestel en kunnen ze er met een gerust hart afscheid nemen.

Wat kost dat?

Helemaal niets. Enkel als er wisselstukken aan te pas komen, moeten die vergoed worden. De herstellers van repair café zijn allemaal vrijwilligers en weigeren eender welke vergoeding, tenzij een glimlach en een gemeende dankuwel. Voor wie absoluut iets wil geven, staat er bij het onthaal een varkentje. Maar: “er is geen enkele verplichting”. Alles wat het repair café zo ontvangt, wordt opnieuw geïnvesteerd in de werking, in reserveonderdelen en gebruiksmateriaal om te herstellen.

Wijkrepair Sint Jozef is nog op zoek naar nieuwe kandidaat-herstellers!

Als je een beetje ‘goesting’ hebt om te herstellen in plaats van weg te gooien, dan is repair café een schitterende leerschool om je vaardigheden uit te breiden. De herstellers vormen een zeer gedreven groep met echte kraks maar evengoed alles-kunners. Iedereen helpt elkaar en iedereen leert van mekaar. Vier zaterdagvoormiddagen per jaar, maak je er mensen mee gelukkig en je levert een bijdrage aan zorg voor milieu en klimaat. Niet aarzelen, DOEN!

Waar kunnen ze zich melden?

Via mail: info@wijkrepairroeselare.be

of via sms: stuur ‘vrijwilliger’ naar 0494/537005.

> Meer info

Ine Pertry

Meer herstelverhalen

We engageren, restaureren, herwaarderen, repareren

We engageren, restaureren, herwaarderen, repareren

Ine Pertry - 27/01/24
Naar aanleiding van het Repair Café dat op 3 februari doorgaat in de Broedersschool in Roeselare delen de voorzitter, secretaris en…
2023 was weer een succesvol hersteljaar en ook 2024 heeft weer heel wat herstel in petto!

2023 was weer een succesvol hersteljaar en ook 2024 heeft weer heel wat herstel in petto!

Ine Pertry - 05/01/24
Heb je nog zaken die hersteld moeten worden. Ook in 2024 blijven we herstellen. Je kan hier onze kalender terugvinden.
Word herstelheld met deze vier tips

Word herstelheld met deze vier tips

Ine Pertry - 05/06/23
Gooi jij (te) snel weg? Er al eens aan gedacht om de handen uit de mouwen te steken en zelf kapotte zaken te herstellen? Wij zetten je op…