Ga verder naar de inhoud

Messenslijper Marc Demeulenaere "Ik kan elk mes een nieuw leven geven"

Ine Pertry 15/05/23

Na zijn pensioen werd Roeselarenaar Marc Demeulenaere vrijwilliger in het Repair Café in Roeselare. Met een veertig jaar lange carrière op de teller en zijn vergaarde expertise in messenslijpen, is hij er één van de meest ervaren herstellers. “Door massaproductie lijkt het soms goedkoper om een nieuw mes te kopen, terwijl messen slijpen eigenlijk niet zo duur is. Bovendien kunnen alle messen worden geslepen.”

Waarom ben je vrijwilliger in het Repair Café geworden?

“Het herstelinitiatief sprak me meteen aan, want ik ben al heel mijn leven bezig met hout, meubels en messen. Voor mijn pensioen werkte ik als vertegenwoordiger voor keuken- en bouwbeslag en snijgereedschappen. Plus, het milieubewuste aspect vind ik erg interessant. Je doet iets goed voor de maatschappij en je bent onbewust bezig met het klimaat.”

Waar komt je ervaring met messenslijpen vandaan?

“Tijdens mijn opleiding in het VTI leerde ik ook messen slijpen, weliswaar eerder vanuit het idee dat je als houtbewerker je eigen gereedschap goed moet onderhouden. Iedereen die bezig is met hout, moet ook kennis van materiaal hebben en het kunnen behandelen. Ik heb ook de tijd gekend waarin je zelf je eigen messen moest maken, bijvoorbeeld om lijsten te snijden. Vandaar mijn expertise.”

Wat herstel je voornamelijk in het Repair Café?

“Veel mensen komen langs met hun meubels, zoals stoelen en tafels. Ook houten beelden passeren hier vaak de revue. Messen natuurlijk ook. Die slijp ik dan met een slijpsteen van het Repair Café zelf. De variatie in die messen is groot. Zo heb ik vaak vleesmessen, wolmessen en tuin- of stofscharen, maar ook die verschillen allemaal nog in materiaal en vorm. Het is belangrijk te weten hoe je elk mes moet behandelen. Mijn ervaring helpt me met die inschatting.”

Wat is het meest speciale voorwerp dat je mocht herstellen?

“Ik heb ooit een Japanse dolk geslepen. De eigenares was wanhopig en dacht dat het mes onherstelbaar was, maar ik heb het kunnen slijpen. Ook houten beeldhouwwerken vind ik leuk om mee te werken. Vaak missen die een onderdeel, zoals een oogje, en dan maak ik dat opnieuw. De dankbaarheid van de mensen iss groot en dat onthoud ik lang.”

Hoorde je in het Repair Café al eens mooie verhalen passeren achter de toestellen?

“Meestal heb je het verhaal dat een voorwerp van generatie op generatie is doorgegeven. De herinnering aan een grootouder bijvoorbeeld is altijd de moeite waard om te herstellen. Het meest dankbare moment dat ik al meemaakte als hersteller was tijdens een bijscholing die ik aan jongeren in het Repair Café gaf. Kinderen leren weinig techniek en handigheid op school. Als de ouders er dan ook nog eens weinig interesse in hebben, wordt het talent bij die kinderen niet aangewakkerd. Na zo’n lesje kwam een jonge dokterszoon me vertellen dat hij liever de volgende Donald Muylle wordt, dan in de voetsporen van zijn ouders te treden. Het was heel speciaal dat ik dat gevoel bij hem heb kunnen losmaken.”

Hoe vind je de sfeer in het Repair Café?

“Heel gezellig. Als iedereen bezig is, is er weinig babbeltijd, maar we praten dan op andere momenten met elkaar. Ondertussen kent iedereen elkaar, dus dat is best gezellig. Ook de klanten kunnen in het café iets drinken, of er gewoon blijven bijzitten. Op een afstandje tenminste, want dat messenslijpen kan gevaarlijk zijn.”

Wat is je advies om messen goed te onderhouden?

“Dat is eigenlijk simpel. Goed afwassen, goed afdrogen en goed opbergen. Liefst in een beschermende gleuf. Het is ook goed om te weten dat alle messen geslepen kunnen worden. Door massaproductie is het helaas soms goedkoper om een nieuw mes te kopen, hoewel slijpen helemaal niet zo duur is. Ik geloof daarnaast absoluut niet in goedkope slijpmachientjes die je in tv-reclames ziet. Die hocuspocus is onzin. Ik geloof in de ambacht, het bestuderen en analyseren van messen. Met die expertise kan je elk mes een nieuw leven geven.”

Marc demeulemeester

Ine Pertry

Meer herstelverhalen

We engageren, restaureren, herwaarderen, repareren

We engageren, restaureren, herwaarderen, repareren

Ine Pertry - 27/01/24
Naar aanleiding van het Repair Café dat op 3 februari doorgaat in de Broedersschool in Roeselare delen de voorzitter, secretaris en…
2023 was weer een succesvol hersteljaar en ook 2024 heeft weer heel wat herstel in petto!

2023 was weer een succesvol hersteljaar en ook 2024 heeft weer heel wat herstel in petto!

Ine Pertry - 05/01/24
Heb je nog zaken die hersteld moeten worden. Ook in 2024 blijven we herstellen. Je kan hier onze kalender terugvinden.
Word herstelheld met deze vier tips

Word herstelheld met deze vier tips

Ine Pertry - 05/06/23
Gooi jij (te) snel weg? Er al eens aan gedacht om de handen uit de mouwen te steken en zelf kapotte zaken te herstellen? Wij zetten je op…