Ga verder naar de inhoud

Meer dan muziek: de fonograaf van Walter Dursin

Ine Pertry 27/03/23

Tussen de stofzuigers en haardrogers valt Walter Dursin met zijn fonograaf heel erg op in het Repair Café, ons herstelinitiatief in Roeselare. Hij zit tegenover hersteller en vriend Lucien, want hij wil het honderd-jaar-oude toestel koste wat het kost terug aan de praat krijgen. We vragen hem waarom.

"Eerst en vooral, kijk eens wat een prachtig voorwerp dit is. Dat alleen al maakt een herstelling de moeite waard. Het toestel dateert uit 1904 en is een creatie van Edison, die man die de lamp uitvond. Van cd's en platen was er in die tijd nog geen sprake. Om muziek op de fonograaf af te spelen heb je muziekbuisjes nodig en die heb ik helaas niet. Daarom zit ik hier, om aan Lucien te vragen waar ik die buisjes kan vinden. Ik dacht trouwens dat het toestel niet kapot was, maar Lucien vertelde me net dat de veer waarschijnlijk ook aan vervanging toe is."

Muzikaal cadeau

"Het zou me heel gelukkig maken mocht Lucien het toestel weer aan de praat krijgen. Niet alleen omdat de muzikale historiek ervan zo mooi is, maar ook omdat het emotionele waarde heeft voor mij. Een paar jaar terug besloot ik een vrouw in nood te helpen met haar boodschappen. Ze was drie maand invalide dus ik ging om de twee dagen naar de winkel voor haar. Op een dag nodigde haar zoon me uit bij hem thuis. Toen ik daar rondkeek, kon ik niet naast die wonderlijke fonograaf kijken. Ik denk zelfs dat er op dat moment muziek op speelde. De zoon merkte mijn interesse op en gaf me het toestel cadeau als bedanking. Dat is nu ongeveer acht jaar geleden. Al die tijd was de fonograaf een decoratiestuk bij mij thuis, maar het zou nog leuker zijn, mocht er weer muziek uit komen."

Muzikaal hart

"Natuurlijk denk ik bij het zien van het toestel meteen terug aan de vrouw die ik destijds hielp, maar ook mijn muzikale hart wordt er warm van. Mijn familie en ik hebben altijd een grote affiniteit met muziek gehad. Ik speelde klarinet, enkele familieleden trompet. Het boeit me nog altijd enorm en dan zeker klassieke muziek. Neem nu Beethoven. Als je goed luistert, vertelt zijn muziek een boswandeling: ik hoor er de vogels, het onweer en de regen in. De dag dat ik dat weer door de fonograaf hoor spelen, zal ik heel blij zijn."

Wil jij er de volgende keer bij zijn?

WAAR?

RSL Op Post, Brugsesteenweg 44, 8800 Roeselare

WANNEER?

• Za 22 april 2023 l 13.30 u. – 16.30 u.
• Za 10 juni 2023 l 13.30 u. – 16.30 u.
• Za 9 september 2023 l 13.30 u. – 16.30 u.
• Za 21 oktober 2023 l 13.30 u. – 16.30 u.
• Za 2 december 2023 l 13.30 u. – 16.30 u.

Fonograaf Fonograaf

Ine Pertry

Meer herstelverhalen

We engageren, restaureren, herwaarderen, repareren

We engageren, restaureren, herwaarderen, repareren

Ine Pertry - 27/01/24
Naar aanleiding van het Repair Café dat op 3 februari doorgaat in de Broedersschool in Roeselare delen de voorzitter, secretaris en…
2023 was weer een succesvol hersteljaar en ook 2024 heeft weer heel wat herstel in petto!

2023 was weer een succesvol hersteljaar en ook 2024 heeft weer heel wat herstel in petto!

Ine Pertry - 05/01/24
Heb je nog zaken die hersteld moeten worden. Ook in 2024 blijven we herstellen. Je kan hier onze kalender terugvinden.
Word herstelheld met deze vier tips

Word herstelheld met deze vier tips

Ine Pertry - 05/06/23
Gooi jij (te) snel weg? Er al eens aan gedacht om de handen uit de mouwen te steken en zelf kapotte zaken te herstellen? Wij zetten je op…