Ga verder naar de inhoud

Juwelen in een nieuw jasje

Ine Pertry 27/02/23

Juwelen zijn hét Valentijnscadeau bij uitstek. Extra mooi: wie er het hart van zijn geliefde mee wil veroveren, hoeft niet per se een nieuw stuk te kopen. Laat een familiestuk restaureren, een oud juweel hersmelten tot een nieuw ontwerp of geef het simpelweg een oppoetsbeurt. Zo ga je consuminderen én creëer je op een budgetvriendelijke manier een cadeau met meerwaarde. Alain Delaeter, oud-juwelier en hersteller in het Roeselaarse herstelinititiatief Rpeair Café, vertelt je er alles over.

"Een juweel is nog altijd het meest waardevolle valentijnscadeau dat je kan geven", vindt oud-juwelier Alain. "Het is duurzaam en toont de affectie die je voor iemand voelt." Helaas hangt aan echte gouden of zilveren juwelen een aanzienlijk prijskaartje, zeker voor jonge mensen. En dat terwijl er eigenlijk een hele hoop juwelen ligt te slapen in oude zolderkasten en kluizen. Daar heeft Alain een oplossing voor.

In de smeltpot

"Goud blijft goud en zilver blijft zilver", vertelt Alain. "Dompel ze in de smeltpot en je kan er een heel nieuw juweel mee maken. Denk maar aan een erfstuk dat je in de familie wil houden. We kunnen samen nadenken over een nieuw ontwerp", voegt hij toe. Ook parels en stenen kan Alain hergebruiken in een nieuw stuk, al geldt daar wel één regel: als ze gebroken zijn, krijg je ze niet meer zo goed als nieuw.

Daartegenover staat wel Alains idee dat als iets gemaakt kan worden, het ook hersteld kan worden. Alain: "Ik herstel veel kettingen, armbanden en oorbellen. Daar kan je je partner volgens mij ook al een groot plezier mee doen". Al voegt Alain er zelf nog een leuk ideetje aan toe. "Te weinig mensen weten dat een verloren oorbel meestal makkelijk gedupliceerd kan worden. je kan je geliefde dus ook blij maken door een setje oorbellen weer voltallig te maken."

Goedkoop en attent

Wil je liever net dat tikkeltje minder geld uitgeven voor Valentijn, maar toch een attent cadeautje voorzien? Dan kan je de juwelen van je partner ook gewoon laten opblinken en polijsten in het Repair Café. "Maar raad je partner vooral ook aan om goed voor de juwelen te zorgen", voegt Alain nog toe.

FEB juwelen in nieuw jasje

Ine Pertry

Meer herstelverhalen

Wijkrepair in de Sintjozefswijk

Wijkrepair in de Sintjozefswijk

Ine Pertry - 25/05/23
Het repair café van Roeselare (RC-RSL) kent een groeiend succes. Herstellen in plaats van weggooien is ook het nieuwe motto, zeker voor wie…
Messenslijper Marc Demeulenaere "Ik kan elk mes een nieuw leven geven"

Messenslijper Marc Demeulenaere "Ik kan elk mes een nieuw leven geven"

Ine Pertry - 15/05/23
Na zijn pensioen werd Roeselarenaar Marc Demeulenaere vrijwilliger in het Repair Café in Roeselare. Met een veertig jaar lange carrière op…
Teleshop Roeselare: de charmantste herstelwinkel voor multimedia en elektronica

Teleshop Roeselare: de charmantste herstelwinkel voor multimedia en elektronica

Ine Pertry - 24/04/23
In Roeselare vind je heel wat professionele herstelwinkels, maar geen enkele is zo charmant als Teleshop. Ontdek deze hotspot in de…