Ga verder naar de inhoud

Gezellig herstellen in het Roeselaarse Repair Café

Ine Pertry 10/04/23

Wie het oude postgebouw van Roeselare binnenstapt, kan zich op een uitverkoren zaterdag plots te midden van het Repair Café bevinden. De benedenverdieping van RSL Op Post vult zich dan met spelende kinderen, vrijwillige herstellers en bezoekers die het voorwerp in hun handen ondanks een defect nog geen vaarwel kunnen zeggen.

In de grote ruimte naast het Eco Café zijn witte tafeltjes opgesteld, waarop een twintigtal handymen ondertussen hun gereedschap hebben klaargelegd. Het Repair Café is nog geen tien minuten open en elke hersteller heeft al een bezoeker voor zich. Een flink dozijn mensen met stofzuigers, haardrogers, platenspelers en noem maar op stond even daarvoor stipt op tijd in de rij voor het miniloket. Daar worden ze doorverwezen naar een passende hersteller.

Bij de dokter

Om te begrijpen hoe zo’n herstelpoging verloopt, moet je je een consultatie voorstellen. De dokter is dan een hersteller en de patiënt een kapot voorwerp. Net als bij dokters heeft elke hersteller zijn specialiteit. Dat lees je op het bordje van elke tafel. Behulpzaam, nauwkeurig en ambitieus als ze zijn, gaan alle herstellers aan de slag met hun object.

Het is meteen duidelijk dat de vrijwilligers hun uiterste best doen om iedereen met een glimlach naar huis te sturen. De onderlinge collegialiteit spat ervan af. Gereedschap, kennis en meningen worden onder de herstellers uitgewisseld zodat ze iedereen de beste service kunnen bieden. Je kan er dan ook regelmatig ‘gebruik mijn soldeerbout maar’ of ‘heb je mijn hulp nodig?’ horen.

Gezellige bedoening

Hoewel sommigen al na vijf minuten weer weg kunnen, blijven de meeste bezoekers wat langer in het Repair Café zitten. Aan de tafeltjes ontstaan spontane gesprekken tussen hersteller en bezoeker. Ook wie die door de drukte even moeten wachten, slaat al eens een babbeltje. De muziek op de achtergrond, een drankje uit de bar en spelende kinderen maken van het Repair Café dan ook een gezellige bedoening. Ook de herstellers komen niets te kort, want ook zij kunnen terecht aan de toog met biologische frisdranken en pintjes in de hoek.

Kijk je wat verder achter de tafels, dan zie je een tweede ruimte. Het lijkt op het eerste gezicht een magazijn vol gereedschap, maar het is ook de plek waar fietsen en grotere toestellen hersteld worden. Wie het Repair Café kent – of gewoon wat rondluistert – weet dat daar, op de rustigste plek, voorzitter Michel zijn herstellingen uitvoert.

Verlengstuk op woensdag

De meeste bezoekers verlaten het Repair Café met een hersteld toestel in de handen en een lach op het gezicht. Sommige objecten zijn tegen sluitingstijd echter nog niet helemaal de oude. Dan nodigen de herstellers je uit om op woensdag gewoon gezellig terug te keren.

Wil je er de volgende keer bij zijn?

WAAR?

RSL Op Post, Brugsesteenweg 44, 8800 Roeselare

WANNEER?
• Za 10 juni 2023 l 13.30 u. – 16.30 u.
• Za 9 september 2023 l 13.30 u. – 16.30 u.
• Za 21 oktober 2023 l 13.30 u. – 16.30 u.
• Za 2 december 2023 l 13.30 u. – 16.30 u.

Ine Pertry

Meer herstelverhalen

We engageren, restaureren, herwaarderen, repareren

We engageren, restaureren, herwaarderen, repareren

Ine Pertry - 27/01/24
Naar aanleiding van het Repair Café dat op 3 februari doorgaat in de Broedersschool in Roeselare delen de voorzitter, secretaris en…
2023 was weer een succesvol hersteljaar en ook 2024 heeft weer heel wat herstel in petto!

2023 was weer een succesvol hersteljaar en ook 2024 heeft weer heel wat herstel in petto!

Ine Pertry - 05/01/24
Heb je nog zaken die hersteld moeten worden. Ook in 2024 blijven we herstellen. Je kan hier onze kalender terugvinden.
Word herstelheld met deze vier tips

Word herstelheld met deze vier tips

Ine Pertry - 05/06/23
Gooi jij (te) snel weg? Er al eens aan gedacht om de handen uit de mouwen te steken en zelf kapotte zaken te herstellen? Wij zetten je op…