Ga verder naar de inhoud

Repair Teens op bezoek bij Repair Café Roeselare

8 juni 2021

Samen met jongeren verkenden vrijwilligers van Repair Café Roeselare wat het betekent om een hersteller te zijn.

Sharepair news
Repair Teens - Senseo


Het project Repair Teens wil 12- tot 14-jarigen warm te maken voor een onderhoudsberoep in de industrie en/of vrijwilligerswerk in de repair beweging. Met praktische opdrachten en bezoeken aan Repair Cafés en bedrijven gaan jongeren zelf aan de slag om bedrijfs- en maatschappelijke uitdagingen rond repair op te lossen.

Eind mei 2021 ging een eerste groep van 7 jongeren op bezoek bij Repair Café Roeselare. Wegens de corona-maatregelen was het niet mogelijk om de activiteit tijdens een live Repair Café te doen. Daarom staken de herstellers van Repair Café Roeselare een heuse workshop ineen. Die bestond uit vijf ‘posten’.

Op elke post stond een ander voorwerp centraal en legde een hersteller de jongeren een aantal vragen en uitdagingen voor: Hoe zou je dit voorwerp open kunnen maken? Welke onderdelen zie je? Hoe denk je dat dit product werkt? Wat kan hier aan de hand zijn? Al zoekend en experimenterend deden de jongeren heel wat kennis op over het repareren van fietsen, computers, elektrische toestellen en houten voorwerpen.

MG 2449

Zowel de jongeren als de herstellers van Repair Café Roeselare vonden het een fijne en leerrijke ervaring. Hersteller Michel vertelt: “Het viel mij op dat de jongeren zeer geïnteresseerd waren, ze hadden ook al wat technische basiskennis en waren enthousiast om mee te redeneren en te helpen zoeken naar oplossingen.” Hersteller Bertrand heeft nog een tip voor Repair Cafés die in de toekomst een groep Repair Teens willen ontvangen: “Ik ondervond wel dat je theoretische uitleg moest beperken, ze stonden te popelen om direct iets te doen”.

Voor Repair Café Roeselare was de workshop een geslaagde try-out om een terugkerend aanbod voor jongeren en scholen in Roeselare uit te werken.

Het viel mij op dat de jongeren zeer geïnteresseerd waren, ze hadden ook al wat technische basiskennis en waren enthousiast om mee te redeneren en te helpen zoeken naar oplossingen.
Michel, Hersteller bij Repair Café Roeselare

Origineel artikel werd eerst gepubliceerd op de website van Repair & Share.

Meer herstelnieuws

Expo "Mooi Stuk" te gast in RSL Op Post

Expo "Mooi Stuk" te gast in RSL Op Post

05/10/22

Bezoek de herstel Expo "Mooi Stuk" van 10 tot eind oktober in RSL Op Post en ga mee op ontdekkingsreis in de gedachtegang van een hersteller.

Trefavond voor West-Vlaamse Repair Cafés in RSL Op Post

Trefavond voor West-Vlaamse Repair Cafés in RSL Op Post

26/09/22

Op 15 september 2022 ging de allereerste trefavond voor Repair Cafés inWest-Vlaanderen door.Vrijwilligers uit de Repair Cafés van Roeselare, Brugge,Oostende, Izegem, Harelbeke, Torhout verzamelden in RSL Op Post, de vaste stek van Repair Café Roeselare.

Dit was International Repair Day 2021

Dit was International Repair Day 2021

26/10/21

Op 16 oktober was het International Repair Day, een dag waar wereldwijd herstel in de spotlight gezet werd. In Roeselare kon je proeven van verschillende repair activiteiten in RSL Op Post.